BRUSSEL - De Belgische koning Albert II heeft woensdag Yves Leterme benoemd tot premier. Hij volgt Herman Van Rompuy op, die EU-president wordt.

De nieuwe regering legt woensdagmiddag om 13 uur de eed af, aldus Belgische media. Later in de middag leest Leterme in het parlement de regeringsverklaring voor.

De christendemocraat Leterme was vorig jaar ook premier, maar moest toen aftreden na beschuldigingen in de Fortisaffaire. Nadat een parlementaire onderzoekscommissie hem had vrijgepleit, werd hij minister van Buitenlandse Zaken.

Vervanging

Op die post wordt de christendemocraat Leterme vervangen door zijn partijgenoot Steven Vanackere, nu minister van Ambtenarenzaken. Die wordt op zijn beurt opgevolgd door Inge Vervotte,. Zij was vorig jaar al minister, maar trad toen uit solidariteit met Leterme af.

Leterme krijgt ook nog assistentie van oud-premier Jean-Luc Dehaene. Die gaat hem, 'als een schoonmoeder' zoals de Belgische kranten spottend schrijven, terzijde staan bij het zoeken naar een oplossing voor het al jaren slepend politiek conflict rond het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

Regeringswissel

Het is de vierde regeringswissel in België in twee jaar tijd. Leterme boekte in 2007 een enorme verkiezingsoverwinning, maar slaagde er in eerste instantie niet in een regering te vormen.

Pas nadat er een overgangskabinetje-Verhofstadt III actief was geweest, trad in het voorjaar van 2008 Leterme I aan. Dat kabinet werd eind vorig jaar opgevolgd door Van Rompuy I.