VILLENA – Onder grote belangstelling van de Spaanse pers heeft Stichting AAP dinsdag een nieuw opvangcentrum geopend in het Spaanse Villena, gelegen in de provincie Alicante.

Eerder deze maand werden tien chimpansees vanuit de opvang in Almere overgebracht naar hun nieuwe thuis in Spanje.

“Dit is een grote dag voor het dierenwelzijn,”  zegt voorzitter van de stichting Theo Strengers.

“Hier hebben we vijftien jaar lang voor gevochten, met ongekend optimisme,” refererend aan de lange weg met veel obstakels die Stichting AAP af moest leggen.

“Dit is een geweldige omgeving voor de dieren. Is dit het einde van het project? Zeker niet, het markeert een nieuw begin.”

Video


Jane Goodall, een bekend natuurbeschermster, kreeg een plaquette overhandigd, waarmee de inauguratie van het complex Primadomus, gelegen tegen een bergwand van de Sierra Salinas, een feit was.

Internationaal

Met een opvangcentrum als Primadomus kan AAP overheden in heel Europa beter ondersteunen bij een betere handhaving van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn.

Na een lange periode van voorbereiding en bouwen heeft AAP nu een permanente opvangplek voor chimpansees en andere apen die nergens anders terecht kunnen.

Villena

De vertegenwoordigster van Villena benadrukte dat het project van grote waarde zal zijn voor de regio. “Scholen in Alicante kunnen dit project bezoeken en vinden daarmee een schat aan informatie over het milieu. Hopelijk maakt het dat de kinderen wat bewuster met hun leefomgeving omgaan.”

“Maar we zijn nog lang niet klaar,” onderkent de Spaanse projectleidster van Primadomus Olga Martin.

“De uitdagingen ligger er: dit opvangcentrum moet huis bieden aan 150 primaten, het moet een groene plek worden in de Sierra Salinas en we moeten altijd blijven streven naar een betere bescherming van dieren.”

Problemen

De realisering van Primadomus ging niet zonder slag of stoot. Politieke machtsspelletjes zorgden voor veel oponthoud. Daarbij wekte de op geruchten gebaseerde en negatieve berichtgeving in de Spaanse media weerzin op tegen het opvangcentrum bij de lokale bevolking.

Stichting AAP zet zich in om exotische zoogdieren en met name apen een goed onderkomen te bieden. Vaak zijn de primaten illegaal Nederland binnengesmokkeld, worden ze mishandeld of kunnen ze niet meer verzorgd worden door hun eigenaren.