PHNOM PENH - De aanklager van het Cambodja-Tribunaal heeft woensdag veertig jaar cel geëist tegen een voormalige topman van het terreurbewind Rode Khmer.

Kaing Guek Eav, bijgenaamd Duch, heeft zich volgens de aanklager schuldig gemaakt aan onder meer oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Duch (67) gaf leiding aan de Tuol Sleng-gevangenis, waar aan het eind van de jaren zeventig tussen 15.000 en 17.000 mensen werden gemarteld en vermoord.

Hij bekende tijdens het proces onder meer dat onder zijn leiding de baby's van vermeende oppositieleden op gruwelijke wijze werden vermoord. De gevangenis is nu een genocidemuseum.

Foltering

Duch staat bij het door de VN gesteunde Cambodja-Tribunaal in de hoofdstad Phnom Penh terecht voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, moord en foltering.

Hij maakte deel uit van de maoïstische beweging Rode Khmer, die tussen 1975 en 1979 een schrikbewind voerde in Cambodja. Naar schatting een tot twee miljoen mensen, ongeveer een vijfde van de bevolking, kwamen om tijdens de dictatuur.

Coöperatief opgesteld

De aanklagers menen dat Duch eigenlijk 45 jaar achter de tralies zou moeten verdwijnen wegens zijn rol bij de gruwelijkheden in Cambodja. Ze zeiden vijf jaar van hun strafeis te hebben afgehaald, omdat de verdachte zich coöperatief heeft opgesteld tijdens de behandeling van zijn zaak en omdat hij al een tijd vastzit.

Duch heeft schuld bekend en de nabestaanden van zijn slachtoffers zijn verontschuldigingen heeft aangeboden. Ook heeft hij belastende verklaringen afgelegd over andere leiders van de Rode Khmer.

Spijt

De bekeerde christen herhaalde in zijn reactie op de strafeis dat hij veel spijt heeft van zijn daden. ''Ik kwam erachter dat ik heb gediend in een criminele organisatie die het eigen volk op gruwelijke wijze heeft vernietigd'', aldus Duch. De rechter doet waarschijnlijk pas over een aantal maanden uitspraak.

Voor het tribunaal moeten nog vier andere Khmer-kopstukken zich verantwoorden: ex-president Khieu Samphan, partij-ideoloog Nuon Chea, oud-minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary en zijn vrouw, de voormalige minister van Sociale Zaken Ieng Thirith. Zij ontkennen elke verantwoordelijkheid. De zaken tegen deze verdachten beginnen waarschijnlijk in 2011.