MANILLA - De Filipijnse politie heeft een hoofdverdachte van het bloedbad in de zuidelijke provincie Maguindanao op het oog. Het gaat om de zoon van de gouverneur, die burgemeester van een plaats in de provincie is.

Dat heeft een woordvoerder van de Filipijnse politie woensdag gezegd.

''Volgens de eerste berichten werden de mensen die zijn ontvoerd en vermoord, tegengehouden door een groep onder leiding van de burgemeester van Datu Unsay'', liet de politiezegsman weten.

De burgervader van de gemeente Datu Unsay is Andal Ampatuan junior. Hij is de zoon van Andal Ampatuan, gouverneur van Maguindanao.

Ontvoerd

In Maguindanao waren maandag tientallen oppositieleden ontvoerd en vermoord. Ze hadden banden met een man die het bij de komende regionale verkiezingen wou opnemen tegen Ampatuan.

Onder de slachtoffers waren ook enkele journalisten. Nabestaanden wezen direct met de beschuldigende vinger naar de gouverneur, een bondgenoot van de Filipijnse presidente Gloria Arroyo.

Dodental

Het dodental van de massamoord is tot 52 opgelopen. Dat heeft de Filipijnse politie dinsdag laten weten.

Maandag en dinsdag waren al 46 lichamen getraceerd. Lijken van ontvoerde slachtoffers zijn later verspreid en veelal toegetakeld gevonden.