WASHINGTON - President Barack Obama zal ''binnenkort'' zijn besluit over een aangepaste militaire strategie in Afghanistan bekendmaken.

Het is de bedoeling met een plan te komen om ''het karwei af te maken'' na acht jaar oorlog, zei Obama dinsdag tijdens een persconferentie in Washington.

Obama zei dat hij het Amerikaanse volk, dat sterk verdeeld is over de kwestie, een ''duidelijke uiteenzetting'' over zijn beslissing wil geven. Hij voorspelde dat de Amerikanen hem zullen steunen.

De president zal zijn besluit waarschijnlijk begin volgende week bekendmaken, als het parlement in Washington van reces is teruggekeerd.

Obama zal het Amerikaanse volk naar verwachting rechtstreeks via de televisie toespreken.

Extra troepen

Obama en zijn 'oorlogskabinet' kwamen maandagavond voor de laatste keer bijeen voor beraad over het al dan niet sturen van extra troepen naar Afghanistan.

Obama overlegde onder meer met vicepresident Joe Biden, minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en minister van Defensie Robert Gates.

Bevelhebber

De Verenigde Staten hebben momenteel 68.000 militairen in Afghanistan. De Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, heeft om 40.000 extra militairen gevraagd in de strijd tegen de oprukkende radicaalislamitische Taliban.

Zonder een troepenuitbreiding loopt de militaire missie uit op een mislukking, aldus de generaal.

Veiligheid

Een aantal Amerikaanse media meldde dinsdag dat de president voornemens is 34.000 extra militairen te sturen.

Obama benadrukte dinsdag dat de Afghanen uiteindelijk zelf voor hun veiligheid zorg moeten dragen.

Bondgenoten

Bondgenoten van Amerika, waaronder Nederland, hebben op dit moment circa 42.000 buitenlandse militairen in Afghanistan gestationeerd.

De VS verwachten van die bondgenoten dat ook zij hun troepenpeil verhogen als Obama besluit tot het sturen van extra troepen, meldde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag.