BRUSSEL - De christendemocraat Yves Leterme wordt woensdagmiddag beëdigd als nieuwe premier van België, aldus de Vlaamse publieke omroep VRT dinsdag.

Hij volgt zijn partijgenoot Herman Van Rompuy op, die EU-president wordt.

Leterme was eerder ook al premier. Hij is nu minister van Buitenlandse Zaken. In die functie volgt minister van Ambtenarenzaken Steven Vanackere, ook een christendemocraat, hem op. Op Ambtenarenzaken zou Inge Vervotte komen, eveneens een christendemocrate.

Akkoord

De vijf Belgische regeringspartijen (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten) bereikten dinsdag een akkoord over een nieuw premierschap van Leterme.

Dat gebeurde in besprekingen onder leiding van oud-premier Wilfried Martens, die in opdracht van koning Albert II de regeringswissel begeleidde.

Oplossing

Afgesproken is dat een andere ex-premier, Jean-Luc Dehaene, Leterme gaat helpen bij het zoeken naar een oplossing voor de politieke problemen rond het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

Vlamingen en Franstaligen liggen hierover al jaren in de clinch. De Vlamingen willen dat Franstalige inwoners van Brusselse randgemeenten bij landelijke verkiezingen niet langer op een Franstalige partij kunnen stemmen. De Franstalige politici verzetten zich daartegen.

Weerstand

In Franstalige kring bestond aanvankelijk nogal wat weerstand tegen een nieuw premierschap voor Leterme. Die staat bekend als een fervent voorvechter van meer Vlaamse autonomie.

Ook heeft hij de reputatie conflicten op de spits te drijven in plaats van naar consensus te zoeken. Oud-premier Dehaene, die zijn partijgenoot Leterme terzijde moet staan, geldt als een handig compromissenbouwer.

Het is de bedoeling dat er voor Pasen een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde op tafel ligt.

Fortisaffaire

Leterme werd in 2008 al premier na een klinkende verkiezingsoverwinning. Eind vorig jaar moest hij aftreden nadat hij in opspraak was geraakt in de Fortisaffaire.

Een parlementaire onderzoekscommissie pleitte hem later vrij. Sinds enkele maanden is hij minister van Buitenlandse Zaken.