TARIN KOWT - De gouverneur van de Afghaanse provincie Uruzgan, Asadullah Hamdam, heeft er bij de Nederlandse regering op aangedrongen de troepen niet terug te trekken.

''De bevolking van Uruzgan kent de Nederlanders, ze hebben hier lang doorgebracht, en ze vragen de militairen om te blijven'', zei hij in een dinsdag gepubliceerd interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

''Als de Nederlanders vertrekken, betekent het dat ze op een belangrijk moment weggaan en het werk maar half afmaken'', aldus Hamdam.

Missie

Nederland heeft ongeveer 1500 militairen in Uruzgan gelegerd. De missie begon in 2006 en werd vorig jaar verlengd tot 2010.

Het kabinet wil vanaf augustus volgend jaar het militaire gezag in de zuidelijke provincie overdragen.

Discussie

Wat er daarna gaat gebeuren, is nog onderwerp van een politieke discussie in Den Haag. De vraag is of Nederland er eenheden aanhoudt, bijvoorbeeld om Afghaanse troepen te trainen en om het provinciaal reconstructieteam voort te zetten.

Het kabinet neemt binnenkort een besluit daarover. De Tweede Kamer heeft in meerderheid aangegeven dat ze geen militairen in Uruzgan meer wil hebben.

Een motie daarover, ingediend door de PvdA en ChristenUnie, roept het kabinet op rekening te houden met deze wens. Ook wil de Kamer voor 1 maart uitsluitsel over de plannen van het kabinet.

Klik hier voor een chronologisch overzicht van de troepenopbouw in Afghanistan.

NAVO

Mogelijk valt het besluit al eerder. Begin december is er een NAVO-raad, waar over Afghanistan wordt gesproken. Ook de Amerikaanse president Barack Obama laat volgende maand weten of hij al dan niet extra troepen naar het Centraal-Aziatische land stuurt.