LONDEN - In Groot-Brittannië begint dinsdag een onafhankelijk onderzoek naar de Irak-oorlog in opdracht van de regering.

Een vijf leden tellende commissie zal militaire leiders, diplomaten, ministers en hoge functionarissen aan de tand voelen over de periode juli 2000 tot juli dit jaar.

Voorzitter John Chilcot zei maandag dat hij van plan is een ,,volledig en inzichtelijk'' rapport te maken van het besluitvormingsproces dat Groot-Brittannië voor deelname aan de omstreden oorlog deed kiezen.

Ook wil hij onderzoeken welke lessen er kunnen worden getrokken uit de Irak-oorlog.

Massavernietigingswapens

Onder meer het voormalige hoofd van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6, John Scarlett, wordt gehoord. Toen hij de dienst leidde, kwam de Britse regering met een dossier op de proppen over het Iraakse bezit van massavernietigingswapens, de belangrijkste rechtvaardiging voor de Amerikaanse inval in maart 2003.

De wapens zijn nooit gevonden. De commissie wil onderzoeken hoe het mogelijk was dat ministers dachten dat ze toch bestonden.

Ook ex-premier Tony Blair verschijnt voor de commissie. Zijn besluit de toenmalige Amerikaanse president George Bush te steunen en 45.000 Britse militairen naar Irak te sturen, stuitte in Groot-Brittannië zelf en binnen Europa op veel weerstand.