MANILLA - De regering van de Filipijnse presidente Gloria Arroyo is geshockeerd en woedend over de moord op een groep lokale politici, journalisten en functionarissen in het zuiden van het land.

Dat heeft het kantoor van de president maandag in een verklaring laten weten. ''Het recht zal zegevieren en de daders worden gestraft, ongeacht wie ze zijn.''

''Dit is de ergste slachtpartij onder burgers in de recente geschiedenis'', zei Arroyo's politiek adviseur voor Mindanao, Jess Dureza.

Hij raadde aan de noodtoestand op het eiland uit te roepen en iedereen te ontwapenen.

Op het zuidelijke eiland Mindanao vonden militairen de onthoofde lichamen van dertien vrouwen en acht mannen, onder wie advocaten en de vrouw en familieleden van onderburgemeester Ibrahim Mangudadatu van de plaats Buluan.

Kiescommissie

De echtgenote wilde haar man inschrijven bij de lokale kiescommissie als kandidaat voor de verkiezingen van mei. Zo'n honderd bewapende mannen hadden de groep van ongeveer dertig personen eerder op de dag ontvoerd.

Het zou gaan om een vete met de familie van een rivaliserende politicus, de zittende gouverneur Andal Ampatuan.

Hij staat aan het hoofd van een machtige familie en wordt 'el Padrino' (de peetvader) genoemd. Ampatuan beschikt over een privéleger waarvan één van zijn zonen aan het hoofd staat.

Familievetes

Verkiezingen in de Filipijnen gaan vaak gepaard met geweld, vooral in het zuiden. Daar moeten veiligheidstroepen het opnemen tegen communistische rebellen en moslimradicalen. Ook moeten ze familievetes het hoofd bieden. Verscheidene politici en gekozen functionarissen in de regio beschikken over privélegers.