CORK/COCKERMOUTH - De republiek Ierland heeft te maken met de ernstigste wateroverlast sinds mensenheugenis.

Rivieren traden buiten hun oevers, waardoor landerijen en laag gelegen woonwijken overstroomden. Dat meldden media in Ierland zaterdag.

In Cork, met circa 190.000 inwoners de tweede stad van het land, zitten 18.000 huishoudens zonder watervoorziening doordat een pompstation onder water kwam te staan.

Volgens de autoriteiten kan het een week duren voordat de machines zijn gerepareerd en de inwoners van de stad in het zuiden van het land weer beschikken over drinkwater.

800 jaar

''We hebben te horen gekregen dat dit iets is dat eens in de 800 jaar gebeurt'', zei minister John Gormley van Milieu tegen het publieke radiostation RTE na een rondgang langs de zwaarst getroffen gebieden.

Doden en gewonden waren tot nog toe niet te betreuren als gevolg van het noodweer.

Het leger is ingezet om mensen te bevrijden uit benarde posities. De lokale autoriteiten krijgen verder hulp van vele vrijwilligers van het Rode Kruis.

Engeland

Niet alleen Ierland is zwaar getroffen door het noodweer. In het noordwesten van Engeland sneuvelden de afgelopen dagen eveneens neerslagrecords.

De Britse premier Gordon Brown bracht zaterdag bezoek aan de plaats Cockermouth nabij het Lake District, waar vele huizen onder water kwamen te staan.

Honderden mensen hebben elders onderdak moeten zoeken vanwege wateroverlast.

Voor de komende dagen wordt nog veel meer regen verwacht in Groot-Britannië en Ierland.