WASHINGTON - Een verslaggeefster van het Amerikaanse tv-station CNN is maandag aangehouden omdat zij op straat in het Chinese Shanghai een verboden Obama-T-shirt liet zien.

Het gaat om een T-shirt waarop de Amerikaanse president is afgebeeld in een voor de voormalige Grote Roerganger Mao Zedong karakteristieke pose, in de verte turend in het uniform van het Rode Leger.

Op de voorkant van het T-shirt staat in het Chinees ''Dien het Volk'', op de achterkant ''Oba-Mao'' in het Latijnse schrift.

De Chinese autoriteiten hebben het T-shirt verboden omdat het ''de Amerikaanse president zou kunnen beledigen.'' Obama bezoekt momenteel het Rijk van het Midden.

Markt

CNN-verslaggeefster Emily Chang liet op een drukke markt in Shanghai voor lopende tv-camera's het T-shirt zien ''waar iedereen het over heeft''.

Daarop werd zij opgepakt en uren vastgehouden op een koude plek. Ook probeerden de agenten haar het T-shirt af te pakken. Chang slaagde er in het te houden en heeft al aanbiedingen gehad van Amerikaanse collega's die het willen kopen.