SINGAPORE - Ook de Amerikaanse president Barack Obama wil in twee stappen naar een nieuw klimaatverdrag.

Tijdens de klimaattop in Kopenhagen in december kan volgens hem hooguit een politiek akkoord bereikt worden, waarna later een juridisch bindend verdrag kan worden opgesteld.

Dat meldde de Amerikaanse klimaatonderhandelaar Michael Froman zondag vanuit Singapore, waar Obama is om een Aziatisch-Pacifische top bij te wonen.

''Ik denk niet dat de onderhandelingen zo verlopen zijn dat veel leiders denken dat het haalbaar is om in Kopenhagen tot een verdrag te komen'', aldus Froman.

Eerder gaven andere wereldleiders en milieuministers dezelfde strategie al aan. Ook de Deense premier Lars Lokke Rasmussen, die de klimaattop organiseert, hoopt dat het in elk geval lukt om de basis te leggen voor een uiteindelijk verdrag.

Kyoto

In Kopenhagen had eigenlijk een opvolger voor het Kyoto protocol rond moeten komen, dat in 2012 afloopt.

''Gegeven de tijdsdruk en de individuele situatie in de betrokken landen moeten we ons de komende weken richten op wat mogelijk is en niet op wat onmogelijk is'', aldus Rasmussen.

Hij wil dat in Kopenhagen wel een nieuwe deadline wordt afgesproken voor een nieuw verdrag.

Oplossing

Volgens Froman waren de meeste leiders het eens over de door Rasmussen voorgestelde oplossing, die hij samenvatte als ''één overeenkomst, twee stappen''.

In Kopenhagen zullen wel al bindende afspraken worden gemaakt over de vermindering van uitstoot van broeikasgassen en financiële hulp aan ontwikkelingslanden, aldus Froman.

Obama

Obama wil zich niet al in december aan internationale afspraken binden.Hij heeft nog tot begin volgend jaar nodig om nieuwe klimaatwetgeving door het Congres te loodsen.

Het stappenplan biedt volgens waarnemers meer kans op een verdrag dat door alle landen getekend wordt.