OSLO - Vijf jaar na de diefstal van zijn wereldberoemde schilderijen De Schreeuw en Madonna is er opnieuw een werk van de Noorse kunstenaar Edvard Munch gestolen.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd uit een kunstgalerie in Oslo het werk De Geschiedenis ontvreemd. Dat heeft de Noorse politie vrijdag laten weten.

De daders sloegen een ruitje in en ontvreemden het werk, dat 57 bij 98 centimeter meet. De politie vermoedt dat de unieke, met de hand ingekleurde lihto in opdracht is gestolen. Het kunstwerk zou ongeveer 240.000 euro waard zijn.

In de buurt van de galerie werd een busje gezien, dat even verderop leeg is teruggevonden. De politie onderzoekt de zaak.

Munch Museum

De doeken De Schreeuw en Madonna werden in augustus 2004 op klaarlichte dag gestolen uit het Munch Museum in Oslo. De politie vond ze twee jaar later terug.

Nooit is duidelijk geworden wat het motief was van de kunstroof door drie inmiddels veroordeelde Noren. Losgeld werd niet gevraagd en het verkopen van de schilderijen was vrijwel onmogelijk, omdat ze te bekend zijn.

Ook een andere versie van De Schreeuw is tien jaar eerder uit de nationale galerie in Oslo gestolen en later weer teruggevonden.