PARIJS - Jacques Chirac raakt steeds verder in het nauw. De voormalige president van Frankrijk, die al terechtstaat wegens fraude, kreeg donderdag te maken met nog meer tegenslag.

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Charles Pasqua zei tijdens een persconferentie in Parijs dat Chirac heeft ingestemd met de illegale verkoop van wapens naar Angola in de jaren '90.

''In 1995 zijn Jacques Chirac, Dominique de Villepin, Charles Millon en Hervé de Charette geïnformeerd over de verkoop van wapens aan Angola'', zei Pasqua, die tegenwoordig senator is.

Niet verhoord

De Villepin was destijds stafchef van Chirac, Millon minister van Defensie en De Charette minister van Buitenlandse Zaken.

''Geen van deze personen is verhoord door een onderzoeksrechter'', aldus Pasqua. ''Geen van hen sprak zich uit tegen deze operaties, toen ze op de hoogte werden gesteld.''

Steekpenningen

De 82-jarige Pasqua kreeg twee weken geleden drie jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk, opgelegd omdat hij steekpenningen van wapenhandelaren heeft aangenomen.

Ook moet hij een boete betalen van 100.000 euro. Pasqua heeft hoger beroep aangetekend. Hij mag de afhandeling van dat hoger beroep in vrijheid afwachten.

Wapenembargo

Naast Pasqua werden onder anderen de zoon van wijlen president François Mitterrand, Christophe, en twee wapenhandelaren veroordeeld wegens hun rollen in 'Angolagate'.

In de jaren '90 was een VN-wapenembargo van kracht voor het Afrikaanse land. Criminelen leverden desondanks 420 tanks, 150.000 granaten, 170.000 mijnen, twaalf helikopters en zes oorlogsbodems aan het regime van president Eduardo dos Santos.

Corruptie

Het leger van Angola gebruikte het wapentuig in de strijd tegen de rebellenbeweging Unita. De burgeroorlog duurde 27 jaar en kwam pas ten einde met de dood van Unita-leider Jonas Savimbi, op het slagveld in 2002.

Het wapenschandaal is niet het enige probleem voor Chirac, sinds hij in 2007 plaatsmaakte voor de nieuwe president Nicolas Sarkozy.

Justitie vervolgt Chirac al wegens corruptie toen hij burgemeester van Parijs was (1977-1995). Bij veroordeling kan hij een celstraf van maximaal tien jaar krijgen.