BANGKOK - De ruzie tussen Cambodja en Thailand laait steeds meer op. Beide landen wezen donderdag diplomaten uit. De Thaise regering is woedend omdat het Cambodjaanse kabinet de Thaise oud-premier Thaksin Shinawatra heeft aangesteld als adviseur.

Beide landen trokken eerder al hun ambassadeurs uit elkaars hoofdsteden terug in verband met de ruzie over de benoeming van Thaksin.

Thaksin werd in 2006 door een militaire staatsgreep van het pluche verdreven. Hij leeft in ballingschap. In Thailand is hij bij verstek veroordeeld wegens corruptie. Thaksin arriveerde dinsdag in Cambodja. Bangkok eist zijn uitlevering.

Tempelcomplex

Vorig jaar liepen de spanningen tussen beide landen op over een tempelcomplex aan de grens van beide landen. De tempel werd in 1962 aan Cambodja toegewezen, maar een dispuut over het land dat de tempel omringt is nooit opgelost.

Toen het VN-cultuurfonds Unesco het tempelcomplex vorig jaar op de Werelderfgoederenlijst plaatste, liepen de nationale sentimenten in beide landen hoog op en stuurden beide landen militairen naar het grensgebied. Sindsdien zijn er verscheidene schietpartijen over en weer geweest.