DEN HAAG - De Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal heeft de Bosnisch-Servische oud-generaal Dragomir Milosevic (67) donderdag veroordeeld tot een celstraf van 29 jaar voor zijn rol tijdens de belegering van Sarajevo.

Tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) werden de moslims in de hoofdstad Sarajevo belegerd door Bosnisch-Servische troepen op de omliggende heuvels.

Artilleriebeschietingen en sluipschutters eisten duizenden mensenlevens. Onder hen waren ook Serviërs en Kroaten die in de stad waren gebleven en veel kinderen en bejaarden.

Milosevic was van november 1994 tot het einde van de oorlog commandant van de troepen die Sarajevo belegerden. In eerste aanleg kreeg hij in 2007 een celstraf van 33 jaar opgelegd wegens onder meer moord en het terroriseren van de burgerbevolking.

Hoger beroep

In hoger beroep eisten de VN-aanklagers levenslang.De verdediging eiste vrijspraak of een lagere straf. Milosevic zegt onschuldig te zijn. Volgens de verdediging was Sarajevo geen burgerdoel wegens de aanwezigheid van een groot aantal moslimmilitairen.

Milosevic' voorganger als commandant van de belegeraars van Sarajevo, generaal Stanislav Galic, kreeg eerder al in hoger beroep levenslang. Hij is de enige oorlogsmisdadiger tot nu toe die door het VN-hof in Den Haag tot die maximumstraf is veroordeeld.