PEKING - China runt volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) illegale detentiecentra. Volgens een donderdag verschenen rapport van de organisatie worden burgers soms maanden achtereen vastgehouden.

De geheime detentiecentra staan bekend als 'zwarte gevangenissen' en zijn vaak gevestigd in staatshotels, verpleeghuizen en psychiatrische inrichtingen.

De mensen die in deze illegale gevangenissen terechtkomen zijn vaak gewone burgers die naar Peking of provinciehoofdsteden zijn gereisd om daar te klagen over lokale misstanden zoals illegale landonteigening, corruptie of marteling door de politie.

Afpersing en intimidatie

Gedetineerden van de 'zwarte gevangenissen' staan bloot aan fysiek geweld, diefstal, afpersing en intimidatie. Bovendien krijgen ze vaak te weinig voedsel en medische zorg. Ook minderjarigen worden hier vastgehouden.

HRW interviewde een 15-jarig meisje dat werd opgepakt in Peking toen ze een klacht namens haar vader wilde indienen. Ze werd meer dan twee maanden opgesloten in een verpleeghuis in de provincie Gansu. Daar werd ze diverse keren in elkaar geslagen.

Staatsmedia

De Chinese regering ontkent het bestaan van de geheime gevangenissen. HRW baseert zich op interviews met 38 voormalige gevangenen. Ook Chinese staatsmedia hebben al over de illegale detentiecentra geschreven.

De zwarte gevangenissen zijn er gekomen nadat de regering wetten had afgeschaft die de willekeurige detentie van mensen zonder een correcte verblijfsvergunning en daklozen verbood.

'Ongewenste personen' verdwijnen nu echter in illegale gevangenissen, stelt HRW. Overheidsfunctionarissen laten klagende burgers oppakken om zo hun carrière en financiële omstandigheden veilig te stellen.