SAO PAULO - De enorme stroomstoring die miljoenen Brazilianen dinsdagavond trof, is veroorzaakt door een storm. Dat zei de Braziliaanse minister van Energie Edison Lobao woensdag.

Hij schoof daarmee beschuldigingen van slecht onderhoud van het Braziliaanse energienetwerk terzijde.

Volgens Lobao zorgden regen, wind en bliksem voor een storing in drie stroomlijnen in de staat Sao Paulo.

Dat veroorzaakte een domino-effect, waardoor de Itaipu-waterkrachtcentrale automatisch uitging. Daardoor zaten plotsklaps zeker 50 miljoen mensen zonder stroom.

Krachtig

''Ons elektriciteitsnetwerk is sterk en krachtig, maar er zijn momenten dat het systeem het simpelweg niet houdt'', aldus Lobao, die ook verwees naar stroomstoringen in andere landen door slecht weer.

Volgens president Luiz Inacio Lula da Silva is de afgelopen zeven jaar veel geïnvesteerd in het netwerk, onder meer om voorbereid te zijn op komende evenementen zoals het WK voetbal en de Olympische Spelen.

De stroomstoring was de ergste in de afgelopen tien jaar. Achttien van de 26 Braziliaanse staten en heel Paraguay werden erdoor getroffen. In Paraguay duurde de stroomonderbreking ongeveer een kwartier, in Brazilië meer dan vijf uur.

Metronetwerk

In Sao Paulo kwam door de storing het metronetwerk stil te liggen, waardoor tienduizenden mensen strandden. Verkeerslichten vielen uit en liften kwamen vast te zitten.

In Sao Paulo en Rio de Janeiro werden extra agenten aan het werk gezet om te voorkomen dat dieven van het donker gebruik maken. Ziekenhuizen draaiden op noodgeneratoren.