ROME - Directeur Jacques Diouf van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft woensdag een wereldwijde hongerstaking voorgesteld.

Deelnemers tonen zich solidair met de circa 1 miljard mensen op aarde die honger lijden. De symbolische actie moet komend weekeinde plaatshebben.

Zelf gaat de FAO-topman vanaf zaterdagmorgen 24 uur lang vasten. Diouf hoopt dat vele burgers en wereldleiders zijn voorbeeld zullen volgen.

Aanleiding voor zijn actie is de wereldvoedseltop, die de FAO van maandag tot en met woensdag organiseert in Rome.

Meer dan zestig staatshoofden en regeringsleiders worden verwacht in de hoofdstad van Italië voor deelname aan de top. Paus Benedictus XVI is een van de opvallendste aanwezigen tijdens de openingsdag van de conferentie.

Landbouw

Volgens de FAO moet er meer geld worden geïnvesteerd in landbouw in ontwikkelingslanden, waar toename van de voedselproductie het hardst nodig is.

De wereldbevolking stijgt naar verwachting van de huidige 6,7 miljard mensen naar 9,1 miljard halverwege deze eeuw en deze groei heeft met name plaats in arme landen in Afrika en Azië.

Bedrag

De FAO schat dat jaarlijks een bedrag van 56 miljard euro, 50 procent meer dan nu, nodig is om de problemen met de voedselvoorziening op te lossen.

De voedselproductie moet volgens het VN-orgaan in de komende veertig jaar met 70 procent stijgen om aan de vraag van de wereldbevolking te kunnen voldoen.