DRESDEN - Een 28-jarige Duitser die in de zomer de gesluierde Egyptische Marwa el-Sherbini in de rechtbank van Dresden met zestien messteken om het leven bracht, is woensdag tot levenslang veroordeeld. Dat meldden Duitse media.

De echtgenoot van de 31-jarige zwangere moslima raakte bij de aanval ernstig gewond.

De zaak leidde tot veel ophef in het Midden-Oosten. In Egypte en Iran gingen mensen de straat op na de moord. Arabische media repten over de 'sluiermoord'.

De Egyptische ambassadeur in Duitsland, Ramzy Ezzeldin Ramzy, zei tegen het persbureau DPA tevreden te zijn met de uitspraak.

Racisme

De moord werd volgens het Openbaar Ministerie gepleegd uit racistisch motief. De dader, een man van Russische herkomst, ontkent dat. Hij gaf tijdens het proces toe een hekel te hebben aan buitenlanders, maar zei de moord niet van tevoren te hebben gepland.

Vanwege de ernst van de misdaad is het praktisch uitgesloten dat de man vroegtijdig vrijkomt. Ook moet hij schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de vrouw.

Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de vrouw.

De rechter achtte W. schuldig aan moord, poging tot moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het vonnis komt overeen met de eis van het OM. In haar toelichting legde de rechter de nadruk op de buitenlanderhaat van de man.

Buitenlanders

Hij zou de mening zijn toegedaan dat buitenlanders hem het werk afnamen. W. woonde sinds 2003 in Duitsland en was werkloos. Zijn hoop op een beter leven in Duitsland was niet uitgekomen, aldus de rechter.

De moord had plaats tijdens een beroepszaak die W. was begonnen nadat hij eind vorig jaar was veroordeeld wegens belediging. Hij was tot een boete van bijna 800 euro veroordeeld omdat hij in augustus 2008 de Egyptische had uitgescholden voor 'islamiste' en 'terroriste' toen zij hem vroeg op de wip plaats te maken voor haar zoontje.

Buiten de rechtbank in Dresden demonstreerden ongeveer honderd moslims. Zij protesteerden naar eigen zeggen tegen een hetze tegen de islam op het internet. Ze eisen dat de regering hiertegen gaat optreden.