JARRATT - Sluipschutter John Allen Muhammad is dinsdagavond in een gevangenis in de Amerikaanse staat Virginia geëxecuteerd. Dat maakte een woordvoerder van de gevangenis bekend.

Muhammad, een voormalig militair, schoot in 2002 met hulp van de toen 17-jarige Lee Boyd Malvo in onder meer de hoofdstad Washington en in de staten Virginia en Maryland willekeurig tien mensen dood.

De moorden hielden de omgeving van Washington wekenlang in hun greep.

De slachtoffers werden doodgeschoten terwijl zij stonden te tanken, op een bankje in het park zaten of het gras aan het maaien waren.

Drie anderen overleefden een aanslag van het tweetal. Muhammad en Malvo schoten vanuit de kofferbak van een auto, waarin een gaatje was gemaakt waar de loop van het geweer doorheen kon.

Injectie

De 48-jarige Muhammad kreeg een dodelijke injectie toegediend. Hij wilde geen gebruik maken van het recht om zijn laatste woorden uit te spreken. ''Hij erkende onze aanwezigheid niet en gaf geen verklaring'', aldus de zegsman.

Een verzoek tot gratie werd eerder op de dag door de gouverneur van Virginia afgewezen, zodat de executie door kon gaan. Muhammad wilde gratie omdat hij volgens zijn advocaten leed aan een posttraumatische stressstoornis, opgelopen tijdens de Golfoorlog van 1991.

Malvo zit een levenslange celstraf uit.

Executie sluipschutter