SAN PAULO - Miljoenen Brazilianen hebben dinsdagavond zonder stroom gezeten. Door een probleem bij een waterkrachtcentrale was in grote delen van het land het licht uit gegaan.

Onder meer in de twee grootste steden, Sao Paulo en Rio de Janeiro, was het pikdonker.

Ook in andere regio's, zoals de Minas Gerais en Espirito Santo in het zuidoosten, de centrale staat Goias en de staat Mato Grosso do Sul in het zuidwesten, viel de stroom uit.

In het zuiden is de stroomvoorziening na een urenlange storing weer grotendeels in orde, melden de autoriteiten woensdag. In andere delen van het land moeten de inwoners nog even wachten op elektriciteit.

Volgens een lokaal radiostation hebben ongeveer 50 miljoen mensen last gehad van de storing, een kwart van de Braziliaanse bevolking.

In Sao Paulo kwam het metronetwerk stil te liggen, waardoor tienduizenden mensen zijn gestrand. Verkeerslichten vielen uit en liften zaten vast.

Ziekenhuizen

In Sao Paulo en Rio de Janeiro zijn veel agenten op de been om te voorkomen dat dieven van het donker gebruik maken. Ziekenhuizen draaien op noodgeneratoren.

Volgens het nationale elektriciteitsbedrijf is er sprake van een domino-effect, waardoor meer dan 17.000 megawatt stroom verloren is gegaan. Hoe het probleem in de Itaipu-waterkrachtcentrale kon ontstaan is niet duidelijk.

De centrale ligt op de grens van Brazilië en Paraguay en verzorgt 20 procent van de Braziliaanse stroomvoorziening en 90 procent van die van Paraguay. Ook in Paraguay viel de stroom massaal uit, maar duurde de storing slechts een kwartier.

Stroomstoring Brazilië