AMSTERDAM - De 39-jarige majoor Nidal Malik Hasan, die donderdag twaalf collega's en een burger doodschoot, zou enkele maanden voor die daad contact hebben gezocht met Al-Qaida.

Volgens het Amerikaanse ABC zouden twee medewerkers van inlichtingendiensten tegen de nieuwszender hebben gezegd dat die al lang wisten van pogingen van Hasan om contact te leggen met het islamitische terreurnetwerk.

Onduidelijk is of die diensten het Amerikaanse leger daarvan op de hoogte hebben gesteld. De CIA zou tot dusverre hebben geweigerd om het Amerikaanse Congres details te verstrekken over de informatie die de dienst over Hasan had vergaard.

Fort Hood

Legerpsycholoog Hasan schoot donderdag dertien mensen dood op de legerbasis Fort Hood, tussen de steden Austin en Dallas in Texas. Nog eens ruim dertig mensen raakten gewond. Fort Hood huisvest zo'n vijftigduizend manschappen en is de grootste basis in de Verenigde Staten.

Motief

Het motief van Hasan, die zelf gewond raakte en in een ziekenhuis werd opgenomen, is nog onduidelijk, maar hij is inmiddels wel weer bij bewustzijn. Hij heeft gepraat met het medisch personeel van het ziekenhuis.

Dat heeft een woordvoerster van het militaire ziekenhuis in San Antonio, maandag laten weten. Ze wilde niet zeggen of de politie Hasan al heeft verhoord.

Volgens eerdere berichten zou hij zijn doorgedraaid omdat hij dreigde te worden uitgezonden naar Afghanistan.

Bloedbad Fort Hood