BERLIJN - Tienduizenden Berlijners verzamelen zich maandag langs de route waar tot twintig jaar geleden de muur stond die de Duitse stad decennialang verdeelde.

Samen met prominenten als bondskanselier Angela Merkel, president Nicolas Sarkozy van Frankrijk, de Britse premier Gordon Brown, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov herdenken zij de val van de muur en de ontmanteling van het communistische regime.

Merkel, die opgroeide in Oost-Duitsland, woonde in de ochtend een oecumenische dienst bij.

Die had plaats in een kerk die in de aanloop naar de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 had gediend als toneel voor prodemocratiebijeenkomsten. Merkel zei na afloop dat de dienst "zeer roerend" was geweest.

Symbolische wandeling

Merkel heeft vervolgens samen met Gorbatsjov een wandeling gemaakt over de Bornholmer Brücke in Berlijn.

De korte tocht had een grote symbolische waarde, want de brug was op de avond van 9 november 1989 de eerste grensverbinding die werd opengesteld tijdens de val van de Berlijnse Muur.

De wandeling werd bekeken door een groot aantal omstanders. Diverse tv-zenders zonden het herdenkingsevenement rechtstreeks uit.

Feest van de Vrijheid

Om 19.00 uur begint het Feest van de Vrijheid bij de Brandenburger Tor. Er staat onder meer een concert op het programma van de staatskapel van Berlijn, onder leiding van dirigent Daniel Barenboim.

Ook wordt de val van de muur om 20:45 uur symbolisch overgedaan door duizend beschilderde dominostenen om te laten vallen tussen de Potsdamer Platz en de Rijksdag. Gorbatsjov geeft de eerste steen een zetje.

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende is ook aanwezig bij de herdenkingsfestiviteiten in Berlijn.

Verschillen

Merkel zei maandag dat Duitsland twintig jaar na de val van de Berlijnse Muur nog steeds te kampen heeft met verschillen tussen oost en west.

"De Duitse hereniging is nog steeds niet voltooid", stelde de bondskanselier op tv-zender ARD.

Zo is de werkloosheid in het oosten twee keer zo hoog als in het westen. De bondskanselier werd geboren in Hamburg, maar groeide op in het communistische Oost-Duitsland.

Lees meer over de val van de Muur op NU&toen.

Herdenking val Berlijnse Muur