BAGDAD - Het Iraakse parlement heeft zondag een kieswet aangenomen die de parlementsverkiezingen begin volgend jaar mogelijk moet maken. De cruciale wet gaat over welk kiessysteem moet worden gebruikt in de omstreden provincie Kirkuk en drie Koerdische provincies.

De Verenigde Naties, de VS en religieuze leiders hadden het parlement onder druk gezet de wet aan te nemen. Details over de nieuwe wet ontbreken vooralsnog, maar het parlement zou onder meer hebben besloten dat in de Koerdische provincies en in Kirkuk de verkiezingsuitslagen als voorlopig gelden.

Een comité van parlementariërs in die regio's, de nationale kiescommissie, de VN en enkele ministeries hebben na de verkiezingen een jaar de tijd om de uitslag op fraude te controleren en te herzien.

Koerden

De Koerden en de centrale overheid ruziën al lange tijd over de multiculturele olierijke provincie Kirkuk. De verkiezingen stonden gepland voor 16 januari, maar worden vermoedelijk verschoven naar een later moment in diezelfde maand.

De Amerikaanse president Barack Obama feliciteerde het parlement na de stemming. Hij zei dat de nieuwe kieswet een belangrijke stap naar de garantie voor blijvende vrede is.

Ook maakt het de weg vrij voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepenmacht in Irak in september