AMSTERDAM - Een van de advocaten in het liquidatieproces Passage, Peter Plasman, zegt dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn verschoningsrecht heeft geschonden.

Justitie heeft namelijk bankafschriften van de strafpleiter opgevraagd, in een poging om er achter te komen wie mogelijk de opdrachtgever zou zijn van zijn cliënt, verdachte Fred Ros.

''Ze wilden kijken wie eventueel de rekening van Ros betaalde. Dat zou in de ogen van het OM mogelijk de opdrachtgever kunnen zijn'', aldus Plasman zaterdag.

''Uiteindelijk hebben ze niet eens gekeken, zeggen ze. Ze verwachtten niet dat ze wijzer van de informatie zouden worden.''

Orde van Advocaten

Normaal moet de deken van de Orde van Advocaten worden geïnformeerd door justitie als ze tot zo'n ingrijpende actie tegen een advocaat overgaan. Dat is volgens Plasman niet gebeurd.

''De deken heeft gezegd dat hij van niets wist. Ook de deken vindt dit een schending van mijn verschoningsrecht. Ik vind dit zelfs de meest ernstige inbreuk van het verschoningsrecht van een advocaat, die ik tot nu toe ken.''

Consequenties

Deze actie kan consequenties voor de strafzaak hebben, stelt de advocaat. ''Zeker omdat het OM ook in deze zaak weer geheimhoudersgesprekken niet heeft vernietigd.''

Plasman gaat de kwestie maandag tijdens het vervolg van het liquidatieproces bij de rechtbank in Amsterdam aan de orde stellen. Er moet volgens hem nauwkeurig onderzocht gaan worden wat er precies is gebeurd.

Dan kan er in de visie van de raadsman pas iets concreets over de mogelijke gevolgen worden gezegd. Plasman: ''Maar dit is wel de meest grove schending tot nu toe.'' Het OM stelt in een brief aan de betrokken advocaten dat hun gegevens niet per se onder de geheimhoudingsplicht vallen.

Moordaanslagen

Het proces-Passage behelst verschillende voltooide en pogingen van moordaanslagen in de onderwereld. Voor verschillende moorden staan verschillende verdachten terecht, onder wie de cliënt van Plasman, Fred Ros. Die heeft er overigens geen bezwaar tegen dat de pers zijn naam voluit noemt.

Ros is onder meer verdachte in de zaak-Thomas van der Bijl. Deze Amsterdamse kroegbaas werd in april 2006 doodgeschoten.