MOGADISHU - Voor de derde keer dit jaar heeft de radicaalislamitische beweging al-Shabaab een inwoner van Somalië gestenigd wegens overspel.

Het was de 33-jarige Abas Hussein Abdirahman, zo meldde de BBC vrijdag. De zwangere vrouw met wie hij het slippertje zou hebben gemaakt, ontkomt vooralsnog aan dezelfde straf.

Zij mag eerst bevallen, voordat ze hetzelfde lot ondergaat als haar liefdespartner.

Getuige

Een groep van ongeveer driehonderd mensen was getuige van de steniging van Abdirahman, die gebeurde in de havenstad Merka, enkele tientallen kilometers ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu.

''Hij schreeuwde en bloed stroomde uit zijn hoofd tijdens het stenigen'', meldde een ooggetuige. ''Na zeven minuten bewoog hij niet meer.''

Baby

De man en zijn vriendin waren ter dood veroordeeld door een islamitische rechtbank. Na de bevalling krijgen familieleden de baby, waarna de vrouw alsnog wordt geëxecuteerd.

Merka ligt in het uitgestrekte gebied dat onder controle staat van al-Shabaab. Somalië beschikt al twee decennia niet over een functionerende centrale regering. Religieuze extremisten hebben vrij spel in grote delen van het land.

Stenigingen hebben vaker plaats in Somalië. Zo lieten rechters van al-Shabaab vorig jaar een 13-jarig meisje stenigen wegens overspel. Mensenrechtenorganisaties meldden dat ze het slachtoffer was van verkrachting, maar het vonnis werd gewoon uitgevoerd.