FORT HOOD - De dader van het bloedbad op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood heeft nog geen verklaring afgegeven over zijn motief. De 39-jarige majoor Nidal Malik Hasan, die donderdag twaalf collega's en een burger doodschoot, raakte zelf zwaargewond.

De man, die legerpsychiater was, liep vier schotwonden op toen hij werd uitgeschakeld door toegesnelde veiligheidsfunctionarissen.

Ooggetuigen hebben gezegd dat Hasan ''Allahu Akbar!'' (God is Groot!) riep toen hij om zich heen begon te schieten met een machinegeweer en een pistool.

Hij zou zeker honderd keer hebben geschoten. Dat verklaart het grote aantal slachtoffers, aldus de plaatsvervangend commandant van de basis, John Rossi, op een persconferentie vrijdagavond.

Beademing

Dertig mensen raakten gewond tijdens het incident. Hasan ligt aan de beademing en was tot nog toe niet aanspreekbaar.

Hij werd in de loop van vrijdag onder meer uit veiligheidsoverwegingen overgebracht van een civiel ziekenhuis naar een militair hospitaal.

De schietpartij op de grootste legerbasis ter wereld veroorzaakte een golf van ontzetting in de Verenigde Staten. President Barack Obama besloot vrijdag dat de vlaggen van overheidsgebouwen halfstok komen te hangen, als uiting van rouw. Vrijdag werd op militaire bases waaronder Fort Hood een minuut stilte in acht genomen.

Geshockeerd

De familie van de dader is ook geshockeerd. ''Wij zijn overmand door verdriet voor de families van de slachtoffers'', schreef Nader Hasan, een neef van de dader, vrijdag in een verklaring op de website van de Washington Post.

De neef trad op als woordvoerder van de familie, aangezien de ouders van de dader al zijn overleden. ''Onze familie houdt van Amerika. We zijn trots op ons land, en diep bedroefd over de tragedie van vandaag.''

Moslim

De achtergrond van de schietpartij tekende zich vrijdag af. Militairen verklaarden dat Hasan werd gepest omdat hij moslim was. Ook zou hij mogelijk op korte termijn worden uitgezonden naar Irak of Afghanistan.

Volgens familieleden wilde de majoor daarom het leger verlaten. Hij kreeg daarvoor echter geen toestemming omdat zijn contract nog niet was afgelopen.

Obama

In verband met de schietpartij stelde de Amerikaanse president Barack Obama zijn bezoek aan Japan met een dag uit.

Hij wil volgende week de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers bijwonen, meldden Japanse functionarissen en Amerikaanse media zaterdag.

Bloedbad Fort Hood