HOUSTON - De 39-jarige majoor Nidal Malik Hasan, die wordt verdacht van het aanrichten van een bloedbad op de Texaanse legerbasis Fort Hood, koos tegen de zin van zijn ouders voor een loopbaan in het Amerikaanse leger.

Volgens The New York Times voelde hij zich tussen de militairen echter steeds minder op zijn plaats.

Andere militairen zouden Hasan hebben getreiterd omdat hij een moslim was. Volgens familieleden wilde de majoor het leger daarom verlaten, maar werd hem dat niet toegestaan omdat zijn contract nog liep.

Hasan verkeert inmiddels in stabiele toestand. Dat maakte een zegsman van het leger vrijdag bekend. De dader is getroffen door vier kogels. Voor zijn leven wordt niet gevreesd.

Motief

Over zijn motief is nog niets bekend. Luitenant-generaal Robert Cone zei terrorisme niet uit te sluiten, maar zei dat vooralsnog niets in die richting wees.

Ooggetuigen meldden dat Hasan "Allahu Akbar" (God is groot) riep toen hij het vuur opende.

Nidal Malik Hasan is geboren en opgegroeid in de zuidelijke staat Virgina. Zijn ouders zouden van een Palestijns stadje in de buurt van Jeruzalem naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd.

Na zijn middelbare school ging Hasan in het leger. Hij volgde daar een medische opleiding en werd psychiater. In het leger behandelde hij onder meer uit Afghanistan en Irak teruggekeerde militairen.

Discussies

Kolonel Terry Lee, een gepensioneerde militair die met Hasan heeft gewerkt, zei tegen de zender Fox News dat de psychiater geregeld discussies had met militairen die achter de oorlogen in Irak en Afghanistan stonden.

Hasan zou twijfels over die oorlogen hebben gehad en daarom hebben gehoopt dat president Barack Obama de Amerikaanse troepen uit die landen zou terughalen.

Volgens verscheidene Amerikaanse media kwam de dag steeds dichterbij dat Hasan zelf in Irak of Afghanistan moest gaan dienen. ''Dat was waarschijnlijk zijn ergste nachtmerrie'', zei zijn neef Nader Hasan.

Toegewijd moslim

Faizul Khan, een in de Verenigde Staten werkzame iman, omschreef de majoor als een toegewijd moslim. Khan zei tegen de Washington Post dat Hasan dagelijks voor het gebed naar de moskee kwam.

''We spraken bijna nooit over politiek'', zei Khan. ''We spraken meestal over religieuze zaken, niet te controversieel, niet als extremisten.''

Burgeragent

Hasan werd uitgeschakeld door een vrouwelijke burgeragent. Dat heeft de hoogste bevelhebber op de Texaanse legerbasis vrijdag gezegd.

Luitenant-Generaal Bob Cone zei vrijdag dat politiesergeante Kimberly Munley en haar partner binnen drie minuten na de melding van schoten op de basis ter plaatse waren.

Blouse

Munley wist de schutter vier maal te treffen, hoewel ze ook zelf was geraakt. Cone sprak van 'een verbazingwekkend en aanvallend optreden' door de agente. Munley was vrijdag in stabiele toestand, zo vertelde het leger.

Cone zei ook erg onder de indruk te zijn van een vrouw die donderdag meehielp een slachtoffer van de schietpartij te dragen en die haar blouse gebruikte om het bloeden van de gewonde te stelpen. Pas later ontdekte de vrouw dat ze in haar heup was geschoten.