JERUZALEM - Israël heeft vrijdag de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verworpen waarin wordt opgeroepen onderzoek te doen naar vermeende oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de oorlog in Gaza.

Een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de VN ''helemaal van de realiteit is verwijderd'', aldus Israëlische media.

Het departement laat weten dat Israël vasthoudt aan zijn recht op zelfverdediging en ''doorgaat met de bescherming van burgers die worden bedreigd door internationaal terrorisme''.

De VN onderschreven donderdag na een twee dagen durende vergadering het rapport van de commissie onder leiding van de Zuid-Afrikaanse oud-rechter Richard Goldstone.

Geloofwaardig

Die stelt dat Israël en de Palestijnse beweging Hamas tijdens het conflict rond de jaarwisseling oorlogsmisdaden hebben gepleegd en mogelijk misdaden tegen de menselijkheid.

De resolutie was ingediend door enkele Arabische landen. Zij willen dat Israël en de Palestijnse Autoriteit ''onafhankelijk en geloofwaardig'' onderzoek gaan doen naar de beschuldigingen in het rapport.

Anti-Israëlisch

Voor de resolutie stemden 114 landen, achttien stemden tegen en er waren 44 onthoudingen. Resoluties van de Algemene Vergadering zijn niet bindend.

Eerder schaarde ook de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zich achter het Goldstone-rapport. Israël noemde dat toen ''anti-Israëlisch'' en ''een diplomatieke farce''. Israël weigerde vanaf het begin elke medewerking aan de commissie-Goldstone.

Raketbeschietingen

Raketbeschietingen van Hamas op het zuiden van Israël leidden eind december tot een Israëlische aanval op de Gazastrook.

Daardoor kwamen naar verluidt ongeveer 1400 Palestijnen om het leven. Aan Israëlische kant vielen dertien doden tijdens de drie weken durende strijd.