TEGUCIGALPA - De Hondurese interim-leider Roberto Micheletti heeft het afgezette staatshoofd Manuel Zelaya niet opgenomen in een nieuwe regering van nationale eenheid.

Dat heeft Micheletti vrijdagmorgen vroeg gezegd.

Volgens Micheletti heeft Zelaya verzuimd een lijst met kandidaten voor een nieuwe regeringsploeg in te dienen.

Zelaya is furieus over de handelwijze van Micheletti. Zelaya liet via een woordvoerder weten dat een vorige week bereikte overeenkomst over het beëindigen van de politieke crisis in het land voor hem niet meer geldig is.

Leiding

Micheletti en Zelaya besloten vorige week een regering van nationale eenheid te vormen. Ze konden het echter niet eens worden wie leiding aan dat kabinet zou moeten geven.

Micheletti ontbond donderdag zijn interim-regering, die hij had gevormd nadat Zelaya eind juni was afgezet. Micheletti verving de oude ploeg door een regering van nationale eenheid.

Volgens Michelleti zijn in het nieuwe team alle belangrijke politieke stromingen vertegenwoordigd, ook al zijn er geen medewerkers van Zelaya in opgenomen.

Buitenspel

De nieuwe regering zal niet lang aanblijven, want op 29 november kunnen de Hondurezen een nieuw staatshoofd kiezen.

Zelaya liet vrijdag weten dat hij de uitslag van die verkiezingen niet zal erkennen, nu Micheletti hem buitenspel heeft gezet.

Zelaya raakte eerder dit jaar in conflict met het parlement, waar hij geen meerderheid genoot, en met het hooggerechtshof.

Referendum

De president lag onder vuur omdat hij via een referendum een herverkiezing mogelijk wilde maken.

Militairen pakten hem 28 juni op en zetten hem het land uit. Michelletti werd interim-president maar dat werd internationaal niet erkend. In september wist Zelaya het land bij verrassing weer binnen te komen.

Hij zocht zijn toevlucht in de Braziliaanse ambassade in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa.