AMSTERDAM - De Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai gaat weer regeren.

Na beraad in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo liet Tsvangirai donderdag weten dat hij zijn boycot van de eenheidsregering in Zimbabwe beëindigt, om regionale leiders de kans te geven een oplossing te zoeken voor de problemen in de coalitie.

De MDC van Tsvangirai ging de coalitie met de Zanu-PF van president Robert Mugabe in februari op aandringen van het regionale samenwerkingsverband SADC aan.

Drie weken geleden liet Tsvangirai weten de eenheidsregering te boycotten, omdat Mugabe de samenwerking zou saboteren en het geweld tegen aanhangers van zijn partij weer toenam.

Tijd

Donderdag zei Tsvangirai dat hij de SADC tijd wil gunnen om te bemiddelen. Ondanks de strubbelingen blijft Tsvangirai van mening dat de coalitie voor Zimbabwe de enige uitweg uit de economische en politieke crisis biedt.

Zanu-PF vindt dat Tsvangirai en zijn MDC te weinig doen om westerse landen ertoe over te halen de reisbeperkingen en financiële sancties tegen leiders van Zanu-PF en hun zakenvrienden op te heffen.

Buitenlandse bedrijven

Vrijdag bleek uit een conceptwetsvoorstel waar persbureau Reuters inzage in heeft gehad dat de regering van Zimbabwe wil dat alle buitenlandse bedrijven voor 51 procent eigendom worden van Zimbabwanen.

Volgens het plan moeten ''inheemse Zimbabwanen'' een controlerend belang krijgen in elk buitenlands bedrijf dat actief is in Zimbabwe en waarvan de waarde boven een half miljoen dollar (336.000 euro) ligt.

Noodweer

De economie van het land verkeert al jaren in noodweer. Dat is vooral het gevolg van de landhervorming die in 2000 is begonnen en waardoor veel blanke boeren van hun bedrijven werden verdreven. Analisten verwachten dat het nieuwe voorstel investeerders zal afschrikken.

In 2007 nam de Zimbabwaanse regering een wet aan die stelt dat de controle over alle bedrijven, inclusief mijnen en banken, moet overgaan in handen van zwarte Zimbabwanen.

Boycot

De nieuwe regering van nationale eenheid van president Robert Mugabes partij ZANU-PF en de MDC van premier Morgan Tsvangirai, beloofde eerder flexibel met deze wet om te gaan.

De eenheidsregering wordt verscheurd door onenigheid tussen Mugabe en Tsvangirai. De laatste beëindigde donderdag een boycot van de regering, maar dan moet Mugabe wel binnen dertig dagen het regeringsakkoord nakomen.

Propaganda

De premier boycotte de coalitie sinds medio oktober. De MDC stapte op onder meer omdat een kandidaat-minister van de partij is opgepakt en MDC-leden veelvuldig zouden worden aangevallen door aanhangers van Mugabe. ZANU-PF noemde de boycot eerder ''goedkope propaganda''.

De regering heeft de hyperinflatie onder controle gekregen, maar door de politieke ruzies blijft de economie in zwaar weer en blijven buitenlandse investeerders weg.

Westerse donoren geven slechts mondjesmaat hulp. Ze willen eerst een stabiele regering die een atmosfeer schept waarin politieke en economische hervormingen kunnen worden doorgevoerd.