ARUSHA - Het Rwanda-Tribunaal (ICTR) in de Tanzaniaanse stad Arusha heeft vrijdag de Rwandees Michel Bagaragaza veroordeeld tot acht jaar cel wegens medeplichtigheid aan de volkerenmoord in Rwanda in 1994.

Dat heeft het ICTR vrijdag laten weten.

Bagaragaza was tijdens de volkerenmoord een van de leiders van de MRND. Deze partij had een militie opgericht die betrokken was bij de moord op zeker 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's.

Het bloedbad begon nadat het vliegtuig van de Rwandese president Juvénal Habyarimana, een Hutu, op 6 april 1994 was neergeschoten.

Bagaragaza was goed bevriend met Habyarimana

Moord

Volgens de rechters van het tribunaal heeft Bagaragaza in belangrijke mate bijgedragen aan de moord op meer dan duizend Tutsi's die zich op verscheidene plekken schuilhielden voor het geweld.

Bagaragaza zou de moordende, verkrachtende en folterende milities van geld, wapens, voertuigen en drank hebben voorzien.

Schuld

De 64-jarige Bagaraganza heeft schuld bekend en tegen andere verdachten getuigenissen afgelegd. Woensdag vroeg hij nabestaanden van de slachtoffers om vergiffenis.

Hij hoeft nog maar vier te zitten omdat hij als sinds 2005 gevangen zit.

Tribunaal

Bagaragaza werd in april 2007 door het Rwanda-Tribunaal overgedragen aan Nederland voor berechting door een Nederlandse rechter.

Het Openbaar Ministerue gaf de strafzaak later weer terug aan het Rwanda-Tribunaal. Volgens het OM had Nederland niet de rechtsmacht om deze man te berechten.