RAMALLAH - De Palestijnse president en Fatahleider Mahmoud Abbas stelt zich niet herkiesbaar in de eerstvolgende Palestijnse verkiezingen in januari.

Dat heeft hij donderdag tijdens een persconferentie in Ramallah laten weten.

"Ik heb onze broeders in de PLO verteld dat ik geen behoefte heb om aan de volgende verkiezingen mee te doen", zei de 74-jarige leider in een rechtstreekse uitzending op de televisie.

Abbas voegde er aan toe dat zijn besluit vaststaat en hij niet meer op andere gedachten kan worden gebracht.

Een naaste medewerker van Abbas, Abed Rabbo, zei eerder dat het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) nog probeert de president op andere gedachten te brengen om zich wel herkiesbaar te stellen. Binnen de PLO speelt Fatah een dominante rol.

Vooruitgang

Een Palestijnse functionaris liet eerder weten dat het gebrek aan vooruitgang in de vredesbesprekingen met Israël reden voor Abbas is om af te zien van deelname.

Abbas weigert verdere vredesgesprekken met Israël zolang de joodse staat doorgaat met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Hij negeert daarmee een Amerikaanse oproep om wel eerst te praten.

Het Witte Huis liet in een reactie weten dat Abbas een "ware partner" van de Verenigde Staten is geweest. Een woordvoerder weigerde in te gaan op de mogelijke gevolgen van Abbas' vertrek voor het vredesproces.

Verkiezingen

Anderhalve week geleden zei Abbas dat hij op 24 januari verkiezingen wil houden in de Palestijnse gebieden, inclusief de Gazastrook waar Hamas aan de macht is. De Palestijnen kunnen dan zowel een nieuwe president als een nieuw parlement kiezen.

De door het Westen gesteunde Abbas heeft alleen nog maar gezag over de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever, sinds de militante Palestijnse beweging Hamas in 2007 na een verkiezingszege met geweld het bestuur over de Gazastrook overnam.

Hamas reageerde dan ook meteen afkeurend op de aankondiging van Abbas verkiezingen te houden.

Ruzie

De officiële ambtstermijn van Abbas, die in januari 2005 president werd, liep begin dit jaar af. Als gevolg van geruzie tussen Hamas en de Fatahbeweging van Abbas zijn er nog altijd geen verkiezingen gehouden. Abbas zit daarom nog op zijn post.

Volgens waarnemers kan het nog wel even duren voordat Abbas daadwerkelijk vertrekt omdat de verkiezingen mogelijk worden uitgesteld vanwege de boycot van Hamas.