NEW DELHI - De nieuwe Amerikaanse klimaatwet gaat volgens de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt niet ver genoeg. Het wetsvoorstel ''gaat in de juiste richting'' maar is ''niet zo vergaand als we hadden gehoopt'', aldus Reinfeldt.

Zweden is momenteel voorzitter van de Europese Unie en leidt dan ook de Europese delegatie tijdens de klimaatonderhandelingen deze week in de Spaanse stad Barcelona.

Het gaat om voorbereidende gesprekken voor de klimaattop van half december in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daar moet een opvolger gevonden worden voor het Kyoto protocol, dat in 2012 afloopt.

Het lijkt erop dat het Amerikaanse Congres de nieuwe wetgeving niet goedgekeurd gaat krijgen voor aanvang van de top in Kopenhagen. Dat kan leiden tot problemen, omdat de VS een van de grootste vervuilers ter wereld zijn.

''We kunnen de grootste veroorzaker niet buiten deze deal hebben'', aldus Reinfeldt tijdens een bijeenkomst in de Indiase stad New Delhi. De premier sprak verder zijn vrees uit dat het in Kopenhagen niet komt tot een juridisch bindend verdrag, maar slechts tot een politiek akkoord.

''Sommige landen, zoals de VS, zeggen dat ze onvoldoende steun hebben van het Congres om een verdrag te ratificeren'', aldus Reinfeldt.