SYDNEY - Australië stuurt geen extra militairen naar Afghanistan.

Dat heeft de Australische minister van Defensie John Faulkner gezegd tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot Robert Gates, aldus de Australische nieuwszender ABC donderdag.

Faulkner sprak in Washington met Gates, Congresleden en militaire functionarissen. De minister wees zijn Amerikaanse gesprekspartners erop dat Australië al eerder dit jaar extra troepen naar Afghanistan heeft gestuurd. Daardoor is de Australische troepensterkte op 1550 gekomen.

Verder stelde de Australische bewindsman dat zijn land van de staten die niet tot de NAVO behoren de grootste bijdrage levert aan de internationale troepenmacht in Afghanistan.

Verantwoordelijkheden

Volgens Faulkner begrijpen de Amerikanen dat Australië ook in de eigen regio militaire verantwoordelijkheden heeft.

De bevelhebber van de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan, de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, heeft herhaaldelijk gevraagd om meer militairen voor het bestrijden van de Taliban. De internationale troepenmacht is daar nu circa 100.000 man sterk.

Faulkner zei vorige maand dat de Australische militairen Afghanistan zullen verlaten wanneer ze hun taak in Afghanistan, het opleiden van het Afghaanse leger in de zuidelijke provincie Uruzgan, hebben voltooid.

Hij noemde geen tijdschema. In Uruzgan zijn ook Nederlandse militairen gelegerd.