AMSTERDAM - Een Italiaanse rechter heeft woensdag 23 Amerikanen, bij verstek, en twee Italianen schuldig bevonden aan de ontvoering van een Egyptische terreurverdachte.

Het is de eerste veroordeling ter wereld van mensen die betrokken zijn bij het speciale ontvoeringsprogramma van de CIA.

Mensenrechtenorganisaties prezen de veroordeling en dringen bij de regering-Obama aan op verwerping van de praktijk van ontvoering van terreurverdachten, zoals die vorm kreeg onder de regering-Bush.

De betrokken personen belanden niet zelden in landen waar marteling officieel of oogluikend is toegestaan.

Ondervragingsprogramma

De regering-Obama maakte een einde aan het speciale ondervragingsprogramma van de CIA en sloot in januari geheime overzeese gevangenissen, maar de ontvoeringen vinden nog altijd plaats.

De Amerikanen kunnen niet langer naar Europa reizen zonder het risico van arrestatie. Drie Amerikanen werden vrijgesproken, onder wie de voormalige CIA-chef in Rome, Jeffrey Castelli.

De zwaarste straf, acht jaar, ging naar de voormalige CIA-chef in Milaan, Robert Seldon Lady. De resterende 22 kregen ieder vijf jaar. Twee Italianen werden schuldig bevonden aan medeplichtigheid en kregen ieder drie jaar.

Teleurgesteld

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat de regering-Obama 'teleurgesteld' is over de uitspraak.

De Amerikaanse en de Italiaanse agenten zijn veroordeeld wegens de ontvoering van een Egyptische moslimgeestelijke, Osama Moustafa Hassan Nasr, op 17 februari 2003 in Milaan.

Verkracht

Hij werd in een busje gestopt en naar een luchtmachtbasis in Noord-Italië gebracht. Vervolgens werd hij naar de luchtmachtbasis Ramstein in Zuid-Duitsland gevlogen, en vandaaruit naar Egypte.

Daar zat hij bijna vier jaar gevangen en werd naar eigen zeggen mishandeld en verkracht. Ook zouden hem elektrische schokken zijn toegediend.

De CIA weigert commentaar.