AMSTERDAM - Het Parijse openbaar ministerie heeft woensdag laten weten dat het geen beroep zal aantekenen tegen het rechterlijke besluit de Franse oud-president Jacques Chirac te vervolgens op verdenking van corruptie.

De 76-jarige Chirac wordt ervan verdacht zich in de jaren 1977-1995, toen hij burgemeester van Parijs was, schuldig te hebben gemaakt aan vertrouwensbreuk en verduistering.

Het verrassende besluit hem alsnog voor deze zaken te vervolgen werd vorige week genomen door onderzoeksrechter Xaviere Simeoni.

Het besluit van het OM geen beroep tegen de rechterlijke stap aan te tekenen betekent dat het laatste mogelijke obstakel voor vervolging van Chirac is weggenomen.

Immuniteit

Chirac genoot gedurende zijn presidentschap immuniteit. Daar kwam in 2007 een einde aan toen hij na twaalf jaar afzwaaide. Maar justitie had bij de rechter een verzoek tot ontslag van rechtsvervolging ingediend, omdat veel feiten inmiddels zijn verjaard.

Aantijgingen van corruptie en vriendjespolitiek gedurende zijn Parijse burgemeesterschap zijn Chirac tijdens zijn presidentschap altijd blijven achtervolgen.

Figuren uit zijn naaste kring zouden nepbaantjes als adviseur hebben gekregen en op de loonlijst van de gemeente hebben gestaan zonder er daadwerkelijk voor te hebben gewerkt.

Gevangenisstraf

Als hij schuldig wordt bevonden hangen Chirac maximaal tien jaar gevangenisstraf en 150 duizend euro boete boven het hoofd.

Ook zou hij tien jaar lang geen openbaar ambt mogen vervullen. Hij zei woensdag in een commentaar dat hij zichzelf niets heeft te verwijten en bereid is voor de rechter verantwoording af te leggen. "Het enige dat telt is rechtvaardigheid", aldus de oud-president.

Chirac heeft zich uit de politiek teruggetrokken en staat aan het hoofd van een stichting die zich bezighoudt met ontwikkelingshulp.