SHANGHAI - Na jarenlange onderhandelingen heeft China Walt Disney het groene licht gegeven voor de bouw van een Disneypark in Shanghai. Dit hebben beide partijen woensdag bekendgemaakt.

Het Amerikaanse concern kan nu met zijn partners in Shanghai een definitief akkoord sluiten over de aanleg van het themapark.

Bedragen werden woensdag niet genoemd, maar volgens eerdere berichten zou Walt Disney 3,6 miljard dollar investeren in het park van 10 vierkante kilometer.

Daarmee wordt het een van de grootste buitenlandse investeringen die ooit in China is gedaan.

Mijlpaal

Disney-topman Robert Iger was opgetogen. ''China is een van de meest dynamische, opwindende en belangrijke landen van de wereld en deze toestemming betekent een belangrijke mijlpaal voor Walt Disney in China.''

Het groene licht betekent niet dat nu alles in kannen en kruiken is en al begonnen kan worden met de bouw. Er moet nog met de partners in Shanghai worden onderhandeld over de bouw en de exploitatie van het park en het kan nog maanden duren voor die gesprekken zijn afgerond.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua zullen enkele grote staatsbedrijven een gezamenlijke onderneming vormen met Walt Disney om in het project te investeren.