KABUL - Abdullah Abdullah, de verliezer in de strijd om het presidentschap van Afghanistan, heeft woensdag hard uitgehaald naar zijn rivaal Hamid Karzai.

De herverkiezing van het staatshoofd heeft volgens Abdullah ''geen wettelijke basis'', zo zei hij tegen verslaggevers in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Het was het eerste publieke optreden van Abdullah sinds de kiescommissie maandag besloot dat de tweede stemronde niet doorgaat en dat Karzai de verkiezingen heeft gewonnen.

Abdullah trok zich zondag terug uit de beslissende stembusgang, die gepland stond voor aanstaande zaterdag.

De politicus had geen vertrouwen in een eerlijke gang van zaken tijdens de tweede verkiezingsronde, nadat Karzai een reeks eisen had afgewezen, waaronder het door Abdullah gevraagde ontslag van de omstreden voorzitter van de kiescommissie.

In de eerste ronde was sprake van grootschalige fraude, waarvan met name Karzai profiteerde.

Beloftes

Abdullah gelooft niet dat Karzai zijn maandag gedane beloftes over het uitroeien van de ''schandvlek'' van corruptie in Afghanistan en het vormen van een eenheidsregering waar zal maken. ''Een regering die geen legitimiteit heeft, kan niet strijden tegen corruptie'', zei Abdullah.

''Een regering die aan de macht komt zonder de steun van het volk, kan het gevecht tegen problemen als terreurdreiging, werkloosheid, armoede en honderden andere problemen niet aan.''