TEHERAN - De politie in Teheran, de hoofdstad van Iran, probeert woensdag op hardhandige wijze een einde te maken aan een demonstratie van de oppositie.

Volgens ooggetuigen zijn duizenden mensen de straat opgegaan om hun ongenoegen over het regime te uiten met leuzen als ''Dood aan de dictator''. De politie zette traangas in om de menigte uit elkaar te jagen en er zouden arrestaties zijn verricht.

In Iran wordt woensdag herdacht dat precies dertig jaar geleden de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran begon. Kort na de val van de sjah in 1979 bezetten radicale studenten de ambassade van de VS. Ze namen 52 mensen in gijzeling. Pas na 444 dagen kwamen deze mensen weer vrij.

De oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karoubi hebben hun aanhang opgeroepen om de dag aan te grijpen voor een betoging tegen het bewind van president Mahmoud Ahmadinejad.

Gewaarschuwd

De autoriteiten hadden gewaarschuwd illegale protesten uiteen te zullen jagen. Alleen anti-Amerikaanse betogingen zijn toegestaan.

Ook die vonden plaats: duizenden mensen namen deel aan een anti-Amerikaanse demonstratie bij de ambassade van de Verenigde Staten. Ze schreeuwden leuzen als ''Dood aan Amerika'' en ''Dood aan Israël''.