MEXICO-STAD - Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben woensdag, de tweede dag van het staatsbezoek aan Mexico, een vol programma.

Burgemeester Marcelo Casaubon van Mexico-stad praat ze bij over duurzame stedelijke ontwikkeling en grotestedenproblematiek.

Hij doet dat in het gemeentehuis, dat in 1527 werd gebouwd als fort tegen de indianen.

Na een stevige stadswandeling volgt een bijeenkomst over duurzame stedelijke ontwikkeling. In Mexico-stad wonen nu zo'n 24 miljoen mensen. Die produceren dagelijks 2000 ton afval.

Een deel van het afval wordt gerecycled door de 'pepenadores', arme mensen die afhankelijk zijn van de verkoop van gerecycled afval.

Museum

Vervolgens koerst het gezelschap naar de school Santa Maria de Ribera, waar jonge kansarmen worden opgeleid in praktische beroepen. Na een lunch over inheemse culturen gaat de koningin naar het antropologische museum en de prins naar een bijeenkomst over duurzaamheid.

De prinses zet met de minister van Financiën een boom op over het bereikbaar maken van financiële diensten voor iedereen ter wereld.

Introdans

's Avonds organiseert de koningin voor de Mexicanen een optreden van het Arnhemse gezelschap Introdans.

Huwelijksreis

Dinsdagavond (lokale tijd) herinnerde de koningin aan haar huwelijksreis met prins Claus als een mooie, onvergetelijke ervaring. Ze was met prins Claus op het eiland Cozumel.

Ze zei in de tafelrede tijdens het staatsdiner: ''Ik maakte voor het eerst kennis met Mexico toen ik mijn ouders vergezelde op hun staatsbezoek aan uw land in 1964. Het was een onvergetelijke ervaring, waaraan ik bijzonder mooie herinneringen bewaar. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor mijn huwelijksreis, die mij enkele jaren later opnieuw naar Mexico bracht.''

Muziek

Ze memoreerde ook de liefde van prins Bernhard voor het land en diens 'ware passie' voor de Mexicaanse muziek. Zijn kinderen zijn met die klanken opgegroeid, aldus de koningin. Beatrix ging uitgebreid in op de diverse geschiedenis van Mexico en haalde onder meer aan dat de Maya's het cijfer nul hebben uitgevonden.

Revolutie

''Volgend jaar herdenkt u niet alleen dat 200 jaar geleden de onafhankelijkheidsstrijd begon, maar ook de Mexicaanse revolutie die honderd jaar later plaatsvond.'' Die revolutie was de opmaat naar een democratische rechtsstaat, aldus de vorstin.Tolerantie maakte dat grote groepen politieke vluchtelingen in Mexico een veilig haven vonden, zei ze.

Misdaad

De koningin prees de president en zijn regering om de aanpak van de crisis, waarbij het midden- en kleinbedrijf worden ondersteund. ''Een krachtige en welvarende middenklasse vormt immers de ruggengraat van een democratische samenleving.''

Beatrix sprak tevens waarderende woorden voor de aanpak door Calderón van de misdaad in zijn land.

Staatsbezoek Mexico