WASHINGTON - De Democratische partij van de Amerikaanse president Obama heeft de eerste electorale test niet doorstaan. Bij tussentijdse verkiezingen in twee staten versloegen Republikeinse kandidaten de zittende Democratische gouverneurs.

Bij de verkiezingen voor het gouverneurschap van de staat New Jersey moest de Democratische gouverneur Jon Corzine zijn meerdere erkennen in de Republikein Chris Christie.

Volgens prognoses van Amerikaanse media dinsdagavond haalde die 50 procent van de stemmen in de traditioneel Democratische staat. Corzine bleef op 44 procent steken.

Eerder meldden Amerikaanse media een overwinning voor een Republikein bij de gouverneursverkiezingen in Virginia.

Virginia

Daar wist de Republikein Bob McDonnell zijn Democratische rivaal Creigh Deeds te verslaan. Volgens prognoses van Amerikaanse media dinsdagavond liet de conservatieve McDonnell zijn tegenstander met ruim 60 procent van de stemmen duidelijk achter zich.

McDonnell wordt de opvolger van de Democratische gouverneur Tim Kaine. Obama had bij de presidentsverkiezingen vorig jaar als eerste Democraat sinds 1964 in Virginia gewonnen.

Bloomberg

In New York is de zittende burgemeester Michael Bloomberg nipt herkozen voor een derde termijn, meldden Amerikaanse media dinsdagavond.

De voorsprong van de 67-jarige partijloze miljardair was met iets meer dan de helft van de stemmen veel kleiner dan opiniepeilingen hadden voorspeld. Zijn Democratische uitdager William Thompson deed het beter dan verwacht. Bloomberg spendeerde een recordbedrag van zijn eigen fortuin aan zijn campagne.

Bloomberg mocht na twee termijnen eigenlijk niet opnieuw aantreden, maar hij veranderde de wetgeving van New York.

Opsteker

In de staat New York was er een kleine opsteker voor Obama: zijn Democratische partijgenoot Bill Owens heeft een zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gewonnen. Hij versloeg in het 23e kiesdistrict van de staat de kandidaat van de kleine Conservatieve Partij, Doug Hoffman.

Die was er eerder in geslaagd de kandidaat van de zittende Republikeinen buitenspel te zetten. Conservatieve Republikeinse kopstukken, zoals voormalig vicepresidentskandidate Sarah Palin, hadden Hoffman ondersteund.

Graadmeter

De tussentijdse stembusgang in de Verenigde Staten geldt als graadmeter voor de populariteit van Obama. Zij vormen de opmaat voor een cruciale tussentijdse stembusgang in 2010, als het hele Huis van Afgevaardigden, een derde van de Senaat en twee derde van de gouverneurs worden gekozen.

Obama had zowel in Virginia als New Jersey campagne gevoerd voor zijn partijgenoten. De gevoelige nederlagen komen precies een jaar na de historische verkiezing van Obama tot eerste zwarte president van de VS. Voor de meeste kiezers vormde de economische crisis het belangrijkste thema.