SUVA - Aan de slepende ruzie tussen Fiji en de buitenwereld is dinsdag een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Het eilandstaatje in de Grote Oceaan heeft dinsdag alle diplomaten van de regionale grootmachten Australië en Nieuw-Zeeland opgedragen het land te verlaten.

Volgens juntaleider Frank Bainimarama hebben zij zich bemoeid met binnenlandse aangelegenheden. Fiji roept ook zijn gezanten uit beide landen terug.

Australië en Nieuw-Zeeland hebben scherpe kritiek op het bewind van Bainimarama. De legerofficier zette in december 2006 de toenmalige regering van Fiji af en liet zichzelf benoemen tot premier.

Rechtbank

Een rechtbank verklaarde het militaire bewind begin dit jaar onwettig, maar de president besloot daarop de grondwet op te schorten en alle rechters te ontslaan. Binnen enkele dagen keerde Bainimarama terug als premier.

Door de politieke onrust is Fiji internationaal geïsoleerd geraakt. In september werd het land geschorst door het Britse Gemenebest, het samenwerkingsverband van 53 landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse rijk.