AMSTERDAM - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft maandag in Marrakech, na hevige kritiek van Arabische zijde, haar verklaring over het Israëlische nederzettingenbeleid min of meer herroepen.

Clinton prees zaterdag in Israël de Israëlische bereidheid de bouw van nederzettingen in Palestijns gebied te beperken.

Zij oefende daarbij geen enkele kritiek uit op het feit dat Israël de bouw niet stopt. Zij beklemtoonde nu dat het Israëlische beleid 'lang niet tegemoetkomt' aan de Amerikaanse verwachtingen.

Clinton zei dat haar eerdere lof voor Israël bedoeld was geweest als 'positieve aanmoediging'. Zij wekte met die loftuitingen -gedaan in aanwezigheid van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu- evenwel de indruk dat het Witte Huis een U-bocht had gemaakt met betrekking tot het Midden-Oosten.

Ze versterkten de scepsis in Arabische kringen over het optreden van de regering-Obama in het Midden-Oosten.

Duidelijk

Clinton noemde in Marrakech het beleid van de regering-Obama inzake de nederzettingen 'duidelijk' en 'onherroepelijk'. "Zoals de president bij veel gelegenheden heeft gezegd: de Verenigde Staten accepteren de legitimiteit van de voortdurende Israëlische nederzettingen niet."

Zij voegde hier echter aan toe dat zij bereid is tot aanmoediging van stappen die in de goede richting -van een tweestatenoplossing- gaan, om het even door welke partij die worden gezet.

Zij herhaalde dat het Israëlische aanbod van beperking van de bouw van nederzettingen 'lang niet tegemoetkomt aan wat wij zouden karakteriseren als ons standpunt of onze voorkeur'. Maar zij erkende ook dat het gaat om 'een unieke beperking' van de bouw van nederzettingen.

Palestijnse woordvoerders reageerden geschokt en uiterst teleurgesteld op de verklaring van zaterdag. Ook Jordanië en Egypte lieten weten kritisch tegenover de lof voor Israël te staan.