DEN HAAG - Radovan Karadzic en zijn troepen hebben bewust burgerdoelen aangevallen. Daarmee hervatte openbaar aanklager Alan Tieger van het Joegoslavië-Tribunaal maandag de derde dag van het proces tegen de oud-president van Republika Srpska.

Karadzic wordt verdacht van oorlogsmisdaden en genocide tijdens de burgeroorlog in Bosnië-Herzegovina (1992-1995).

Tijdens de 44 maanden durende belegering van Sarajevo schoten Karadzic' Bosnisch-Servische troepen op burgers.

Ook op andere plaatsen zoals in de moslimenclave Srebrenica waren burgers wel degelijk doelwit, aldus de aanklagers.

''Ondanks dat de internationale gemeenschap de aanvallen veroordeelde, nam Karadzic geen stappen om de belegering te stoppen. Hij moedigde het juist aan'', zei Tieger.

Gijzeling

Het Bosnisch-Servische leger nam ook mensen in gijzeling, zoals militaire VN-waarnemers. Ze werden geboeid en als menselijk schild ingezet.

''Karadzic zei: 'We nemen de blauwhelmen zonder genade gevangen. We doen alles om onze mensen te helpen' wat later in 1994 ook gebeurde, '' aldus Tieger.

Srebrenica

Steeds meer delen van Bosnië werden etnisch gezuiverd van moslims en Kroaten. Op 11 juli 1995 werd de moslimenclave Srebrenica veroverd op bevel van Karadzic.

Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon niet voorkomen dat circa 7500 moslimmannen en -jongens uit de enclave geëxecuteerd werden.

Karadzic ontkent tot op de dag van vandaag de aantijgingen, stelde de aanklager. ''Want hij weet dat de waarheid hem schuldig verklaart.''

Oorlog

Door de oorlog in Bosnië kwamen meer dan tweehonderdduizend mensen om het leven. Ongeveer 2,2 miljoen mensen ontvluchtten het geweld.

De aanklagers zien zich gesteund door getuigenverklaringen, telefoontaps, videomateriaal en talloze documenten.

Wederom was het beklaagdenbankje maandag leeg. Dinsdag zal Karadzic wel zijn opwachting maken tijdens een procedurele zitting, bevestigde een van zijn adviseurs maandag.

Advocaat

Rechter Kwon O-gon waarschuwde Karadzic na de presentatie van de aanklacht opnieuw dat hij als hij blijft weigeren naar het proces te komen, ondanks verschillende waarschuwingen, een advocaat krijgt toegewezen die hem moet vertegenwoordigen tijdens het proces.

Karadzic verdedigt zichzelf en wordt bijgestaan door een team juridische adviseurs. Zij hebben laten weten, dat Karadzic zeer waarschijnlijk niet zal instemmen met een toegewezen advocaat, wat de zaak nog verder zal vertragen. Karadzic wil meer tijd om zich voor te bereiden op het proces.