RAWALPINDI - Opnieuw een golf van bloedig geweld in Pakistan. Door zelfmoordaanslagen van moslimterroristen zijn maandag tientallen doden en gewonden gevallen.

De zwaarste aanslag was in garnizoensstad Rawalpindi, de thuisbasis van het leger.

Een man op een motorfiets met een bomvest blies zichzelf op bij een bankgebouw, waar mensen in de rij stonden om hun salaris te ontvangen. Er vielen zeker 35 doden en zestig gewonden door de explosie.

Ook bij een controlepost van de politie in Lahore, de tweede stad van Pakistan, werd een aanslag gepleegd. Agenten stonden op het punt een auto te doorzoeken toen de chauffeur het voertuig opblies.

Door de aanslag kwamen de twee inzittenden en ook een agent om. Zeker 25 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Moslimextremisten

Moslimextremisten plegen de laatste tijd steeds meer aanslagen in Pakistan. In een maand tijd zijn daarbij honderden doden gevallen. Zo kwamen drie weken geleden in Rawalpindi tientallen mensen om het leven bij een gijzelingsactie. Ook Lahore was in oktober doelwit van moslimterroristen

De extremisten nemen op deze manier wraak voor het offensief dat het regeringsleger in Zuid-Waziristan, in het noordwesten van het land, tegen hen voert. Het grootscheepse offensief tegen Talibanstrijders en leden van al-Qaeda aan de grens met Afghanistan begon in oktober.

Kanigurram

Het Pakistaanse leger meldde maandag dat het de stad Kanigurram, een bastion van de Taliban in Zuid-Waziristan, heeft veroverd. Een legerwoordvoerder zei dat huis na huis in Kanigurram is doorzocht.

Hij liet weten dat de stad nu vrij is van terroristen en dat er vijf vrachtwagenladingen aan wapens, munitie en explosieven is gevonden.

Om de radicaalislamitische opstandelingen te verzwakken, heeft Pakistan ook geld uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van negentien Talibankopstukken.

Zo staat op het hoofd van leider Hakimullah Mehsud een bedrag van omgerekend ruim 370.000 euro. In totaal heeft Pakistan ruim 3 miljoen euro vrijgemaakt voor de tips.

Verenigde Naties

Vanwege de strijd tussen Pakistan en de Taliban hebben de Verenigde Naties besloten internationale medewerkers terug te roepen uit het noordwesten van het land. Alleen functionarissen die een belangrijke rol spelen bij de noodhulpverlening blijven achter.

Anderhalve week geleden besloot het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties al de distributiecentra in Pakistan tot nader order te sluiten in verband met de verslechterende veiligheidssituatie.