KABUL - De zittende president van Afghanistan, Hamid Karzai, is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

Vanwege het besluit van oppositiekandidaat Abdullah Abdullah om zich terug te trekken uit de race, heeft de kiescommissie van Afghanistan (IEC) besloten de tweede ronde van de stembusgang te schrappen.

Dat maakte de kiescommissie maandag bekend.

Abdullah had zondag gezegd niet mee te willen doen aan de tweede ronde, uit protest tegen het handelen van de overheid nadat bekend was geworden dat tijdens de eerste ronde eind augustus massaal was gefraudeerd.

Ook het feit dat de voorzitter van de kiescommissie niet was afgetreden, was voor Abdullah onverteerbaar.

Zijspoor

Abdullah was vijf jaar lang minister van Buitenlandse Zaken onder Karzai. In 2006 werd hij op een zijspoor gezet.

Hij werd een felle tegenstander van de president. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kreeg hij ongeveer 30 procent van de stemmen. Doordat Karzai net onder de 50 procent bleef steken, zouden de twee politici het in een barrage tegen elkaar moeten opnemen.

Belachelijk

Abdullah zou in de tweede ronde op zaterdag 7 november uitkomen tegen Karzai. Een westerse diplomaat noemde het "belachelijk" om een tweede ronde te houden van verkiezingen waarbij slechts een kandidaat zou zijn.

Volgens Abdullah Abdullah waren eerlijke en transparante verkiezingen nu niet mogelijk. Abdullah had een aantal voorwaarden gesteld voor zijn deelname aan de tweede en beslissende stembusgang.

Zijn belangrijkste eis was het vertrek van de voorzitter van de kiescommissie, een voormalige adviseur van Karzai. Hieraan werd niet voldaan.

Karzai

Karzai's geloofwaardigheid is fors beschadigd door de fraude tijdens de eerste ronde.

Karzai wilde niets weten van de eisen van Abdullah, die eerlijke verkiezingen moesten opleveren. Eerder in het proces stelde Karzai zich ook al onbuigzaam op: hij wees twee maanden lang een tweede ronde af, tot de kiescommissie vaststelde dat hij onvoldoende stemmen had. Pas op dat moment besloot hij tot het onvermijdelijke.

De 51-jarige Karzai heeft een forse machtsbasis onder de Pathanen, de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan. Toch is hij omstreden. De president is al lange tijd onderwerp van zware kritiek uit binnen- en buitenland.

Corrupter

Tijdens zijn eerste termijn werd Afghanistan nóg corrupter, onveiliger en wettelozer. Ook werd het land weer de belangrijkste opiumproducent ter wereld.

De vloeiend Engels sprekende Karzai werd na de val van het Talibanbewind in 2001 benoemd tot interim-leider van zijn land. In 2004 werd hij gekozen tot president tijdens de eerste vrije verkiezingen in zijn land.

Begrip

Nederland heeft er begrip voor dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen is afgelast.

Dat stelde minister Maxime Verhagen Buitenlandse Zaken maandag in reactie op het besluit van de Afghaanse kiescommissie.

Steun

Volgens Verhagen krijgt Afghanistan een president die op steun kan rekenen van de bevolking, omdat de huidige president Hamid Karzai in de eerste ronde al meer dan 49 procent van de stemmen had gehaald.

De Nederlandse minister stelde verder dat de internationale gemeenschap met de nieuwe Afghaanse regering duidelijke afspraken moet maken over goed bestuur, het bestrijden van corruptie en criminaliteit en het tegen gaan van mensenrechtenschendingen.

Ban Ki-moon

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft het besluit van de Afghaanse kiescommissie verwelkomd. Hij feliciteerde president Hamid Karzai met zijn herverkiezing.

Ban heeft maandag een verrassingsbezoek aan Afghanistan gebracht. Hij sprak onder meer met Karzai en Abdullah over de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.