RAWALPINDI - Een zelfmoordterrorist op een motorfiets heeft maandag een aanslag gepleegd bij een bankgebouw en een hotel in de Pakistaanse stad Rawalpindi, thuisbasis van het regeringsleger.

Ongeveer twintig mensen zijn omgekomen, zeker twintig anderen zijn gewond geraakt.

De slachtoffers stonden vermoedelijk in een rij bij de bank om hun salaris te ontvangen, toen de zelfmoordenaar zich opblies.

''We hebben delen van een bomvest en lichaamsdelen van de dader gevonden'', zei een politiefunctionaris. De plek van de aanslag lag volgens ooggetuigen bezaaid met ledematen.

Rawalpindi is geregeld het toneel van zelfmoordaanslagen. Die worden gepleegd door de Taliban, die in strijd is met het Pakistaanse leger dat in de stad is gevestigd.

Geld uitgeloofd

Om de radicaalislamitische opstandelingen te verzwakken heeft Pakistan geld uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van negentien Talibankopstukken. Zo staat op het hoofd van leider Hakimullah Mehsud een bedrag van omgerekend ruim 370.000 euro. In totaal heeft Pakistan ruim 3 miljoen euro vrijgemaakt voor de tips.

Vanwege de strijd tussen Pakistan en de Taliban hebben de Verenigde Naties besloten internationale medewerkers terug te roepen uit het noordwesten van het land, waar het hardst wordt gevochten.

Alleen functionarissen die een belangrijke rol spelen bij de noodhulpverlening blijven achter. Anderhalve week geleden besloot het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties al de distributiecentra in Pakistan tot nader order te sluiten in verband met de verslechterende veiligheidssituatie in het Zuid-Aziatische land.