De Europese Commissie heeft vrijdag vier nieuwe strafprocedures tegen het Verenigd Koninkrijk opgestart. De reden hiervoor is dat de Britten zich niet houden aan afspraken omtrent het zogeheten Noord-Ierlandprotocol, zegt het EU-orgaan. De strafprocedures komen boven op de zaak rond een wet die de Britten indienden om Brexit-afspraken eenzijdig te kunnen aanpassen.

Brussel beweert dat deze strafprocedures inmiddels al een jaar worden uitgesteld om de onderlinge relatie niet verder te laten verslechteren. Dat uitstel heeft nu lang genoeg geduurd: volgens de EU werken de Britten al sinds februari niet meer mee. Het Britse wetsvoorstel om afspraken eenzijdig te kunnen aanpassen, heeft de relatie alleen maar verder bekoeld.

Een van de vier strafprocedures draait om het gebrekkige douanetoezicht van de Britten bij de 'nieuwe' grens tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Na de Brexit is Noord-Ierland als enige onderdeel van het VK binnen de Europese douane-unie gebleven. Zo bleef de grens met Ierland open. Hierdoor zijn er douanecontroles nodig voor producten die vanuit Engeland, Wales of Schotland naar Noord-Ierland gaan.

De gebrekkige controle leidt volgens de EU tot "een verhoogd risico op smokkel van producten via Noord-Ierland". Brussel is bang dat hierdoor producten die niet aan de strengere EU-eisen voldoen alsnog op de Europese markt terechtkomen.

Verder draaien de strafprocedures om zaken als accijnzen en btw op producten die gekocht worden in webwinkels. Het VK krijgt nu twee maanden om te reageren.